Vatandaşa cefa patronlara sefa

Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Faturayı Kabartması!

AKP’nin elektrik piyasasındaki özelleştirme adımları, şirketlerin karlarını artırırken vatandaşların faturalarının yükselmesine neden oluyor. Elektrik piyasasını üretim, iletim ve dağıtım olmak üzere üçe bölen iktidar, ülkeyi 20 farklı dağıtım bölgesine ayırarak şirketlere devretmişti. Başlangıçta “Hizmetler artacak, fiyatlar ucuzlayacak” denilerek başlanan özelleştirmeler sonucunda ise kalite düşüşü yaşandı ve elektrik faturalarına defalarca zam geldi.

Yine Cengiz ve Limak Öne Çıkıyor

Geçtiğimiz hafta yapılan yüzde 25’lik elektrik fiyatı zammının neredeyse tamamı dağıtım şirketlerinin kasasına gidecek. Tarife zammı açıklanırken üretilen elektriğin fiyatı aynı kalmasına rağmen dağıtım bedelleri artırıldı. Bu durum, vatandaşların cebinden çıkacak milyarlarca liranın tamamen şirketlere akacağı anlamına geliyor.

Şirketlere Sağlanan Kaynaklar

Cengiz, Limak, Kolin gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu dağıtım şirketleri, devletten ucuz alınan elektriği halka daha pahalıya satıyorlar. Bu durumda vatandaşlar her ay elektriğe ekstra 5.3 milyar lira ödüyor ve bu para özel şirketlerin kasalarına akıyor. Vatandaşların kullanımına sundukları 1 kilovatsaatlik enerji için 49.4 TL öderken, bu elektriğin vatandaşa ulaştırılması için 183.6 lira dağıtım bedeli ödüyoruz. Vergiler hariç, 49.4 liralık elektrik faturası vatandaşa 233 liraya ulaşıyor. Yani vatandaşlar, aslında enerji bedeli olarak sadece 21 lira öderken geri kalan kısım dağıtım şirketlerinin kasasına gidiyor. Şehit aileleri ve gazilere sağlanan ucuz elektrik hizmetinden de dağıtım şirketleri kar sağlıyor. Bu ailelerin faturalarında yüzde 93’ü dağıtım bedelinden oluşuyor.

41 Milyon Aboneye Yapılan Zammın Etkileri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, elektrik zammına tepki göstererek “41 milyon 189 bin 208 konut abonesi artık daha yüksek faturalarla karşı karşıya kalacak. Her ay vatandaşların cebinden 5 milyar civarında fazladan para çıkacak. AKP’nin yüzde 100’ünü özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketlerinin kasalarına bu paralar akacak. Bu, vatandaşın soyulması anlamına geliyor” açıklamasında bulundu. Yavuzyılmaz, “495 TL olan elektrik faturası şimdi 619 TL’ye ulaşıyor. Elektrik dağıtımı ve perakende satışının yüzde 100’ü özelleştirildi” şeklinde konuştu.

İkiz Kardeş Vurgunu

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, enerji şirketlerine kaynak aktarmak amacıyla devlete ait sistemlerin özelleştirilip sanal bir dağıtım piyasası yaratıldığını belirtti. Bu durumda halkın elektriği en az iki kat pahalıya kullanmak zorunda kaldığını ifade etti. Ulutaş, “Dağıtım şirketlerinin arkasında masa başında faaliyet gösteren ‘perakende şirket’ diye adlandırılan ikiz kardeşi bulunuyor. Aslında dağıtım ve perakende şirketleri aynı şirketler. Bu şirketler, devletten ucuza elektrik alıp kâr payı ekleyerek vatandaşa pahalıya satıyorlar” dedi.

Related Posts

100 milyon dal çiçek satılacak

Anneler Günü için bu yıl çiçek satışının daha fazla olması beklenirken; yurt içinde 25 milyon daldan fazla çiçek satılması bekleniyor. Yurt dışına ise bu süreçte 75 milyon daldan fazla çiçek gönderildi. Bir gül için ortalama satış fiyatı 150 lira olacak; çiçek buketleri ise 500-750 liradan başlayacak.

Isparta gülleri dünya annelerine ulaşacak

Anneler Günü’ne sayılı günler kalırken, Türkiye’nin “güller diyarı” olarak bilinen Isparta’da yetişen ve Latince ismi “Rosa Damascena” olan güllerden elde edilen gül suyu, kremi ve yağı kamu iştiraki PttAVM.com tarafından ekonomiye kazandırıldı. Ürünler Uzak Doğu pazarında büyük ilgi gördü.

Google’dan kritik sorulara yanıt yok

Meclis Dijital Mecralar Komisyonu, algoritma değişiklikleri nedeniyle yoğun eleştiriler alan Google temsilcilerini dinledi. Komisyon üyelerinin eleştiri ve soruları büyük ölçüde yanıtsız kalırken Google temsilcileri “Herhangi web sitesini öne çıkarma ya da geriye düşürme gibi bir amacımız yok. Manipülasyon imkansız, kendi ayağımıza sıkmış oluruz” görüşünü dile getirdi.

Memura, işçiye değil; yurtdışındaki din görevlilerine yüzde 25 zam: Torbadan ‘zam’ çıktı

Meclis gündeminde bulunan “torba tekliften” yurtdışındaki sözleşmeli din görevlilerine yüzde 25 zam çıktı. Toplam 479 din görevlisinin maaşlarına yüzde 25 zam yapılıyor. Bu artışın yıllık toplam maliyet farkı 216.4 milyon lira olarak hesaplandı.

ABD-İngiltere ticaret anlaşması borsaları uçurdu

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump’ın İngiltere ile büyük bir ticaret anlaşmasına varıldığını açıklamasının ardından güne sert yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi 200 puandan fazla değer kazanarak yüzde 0,55 artışla 41.341,55 puana …

Trump Biden’ın Çip İhracat Politikalarını Değiştirmeye Hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Joe Biden’ın yapay zeka için kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatının sıkılaştırılmasına yönelik düzenlemeyi kaldırmayı ve yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor. Ticaret Bakanlığı sözcüsünün dün yaptığı açıklamaya göre, Trump …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir