Vatandaşa cefa patronlara sefa

Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Faturayı Kabartması!

AKP’nin elektrik piyasasındaki özelleştirme adımları, şirketlerin karlarını artırırken vatandaşların faturalarının yükselmesine neden oluyor. Elektrik piyasasını üretim, iletim ve dağıtım olmak üzere üçe bölen iktidar, ülkeyi 20 farklı dağıtım bölgesine ayırarak şirketlere devretmişti. Başlangıçta “Hizmetler artacak, fiyatlar ucuzlayacak” denilerek başlanan özelleştirmeler sonucunda ise kalite düşüşü yaşandı ve elektrik faturalarına defalarca zam geldi.

Yine Cengiz ve Limak Öne Çıkıyor

Geçtiğimiz hafta yapılan yüzde 25’lik elektrik fiyatı zammının neredeyse tamamı dağıtım şirketlerinin kasasına gidecek. Tarife zammı açıklanırken üretilen elektriğin fiyatı aynı kalmasına rağmen dağıtım bedelleri artırıldı. Bu durum, vatandaşların cebinden çıkacak milyarlarca liranın tamamen şirketlere akacağı anlamına geliyor.

Şirketlere Sağlanan Kaynaklar

Cengiz, Limak, Kolin gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu dağıtım şirketleri, devletten ucuz alınan elektriği halka daha pahalıya satıyorlar. Bu durumda vatandaşlar her ay elektriğe ekstra 5.3 milyar lira ödüyor ve bu para özel şirketlerin kasalarına akıyor. Vatandaşların kullanımına sundukları 1 kilovatsaatlik enerji için 49.4 TL öderken, bu elektriğin vatandaşa ulaştırılması için 183.6 lira dağıtım bedeli ödüyoruz. Vergiler hariç, 49.4 liralık elektrik faturası vatandaşa 233 liraya ulaşıyor. Yani vatandaşlar, aslında enerji bedeli olarak sadece 21 lira öderken geri kalan kısım dağıtım şirketlerinin kasasına gidiyor. Şehit aileleri ve gazilere sağlanan ucuz elektrik hizmetinden de dağıtım şirketleri kar sağlıyor. Bu ailelerin faturalarında yüzde 93’ü dağıtım bedelinden oluşuyor.

41 Milyon Aboneye Yapılan Zammın Etkileri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, elektrik zammına tepki göstererek “41 milyon 189 bin 208 konut abonesi artık daha yüksek faturalarla karşı karşıya kalacak. Her ay vatandaşların cebinden 5 milyar civarında fazladan para çıkacak. AKP’nin yüzde 100’ünü özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketlerinin kasalarına bu paralar akacak. Bu, vatandaşın soyulması anlamına geliyor” açıklamasında bulundu. Yavuzyılmaz, “495 TL olan elektrik faturası şimdi 619 TL’ye ulaşıyor. Elektrik dağıtımı ve perakende satışının yüzde 100’ü özelleştirildi” şeklinde konuştu.

İkiz Kardeş Vurgunu

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, enerji şirketlerine kaynak aktarmak amacıyla devlete ait sistemlerin özelleştirilip sanal bir dağıtım piyasası yaratıldığını belirtti. Bu durumda halkın elektriği en az iki kat pahalıya kullanmak zorunda kaldığını ifade etti. Ulutaş, “Dağıtım şirketlerinin arkasında masa başında faaliyet gösteren ‘perakende şirket’ diye adlandırılan ikiz kardeşi bulunuyor. Aslında dağıtım ve perakende şirketleri aynı şirketler. Bu şirketler, devletten ucuza elektrik alıp kâr payı ekleyerek vatandaşa pahalıya satıyorlar” dedi.

Related Posts

TÜSİAD yöneticileri mahkemenin ardından ilk kez konuştu: Nasıl daha güçlü Türkiye olunur?

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı bugün gerçekleşti. Açılış konuşmalarını hakkında dava açılan TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaptı.

‘Dünya’ Mehmet Şimşek’e güzel: Bu sefer de 2026 büyüme tahminlerini görmedi!

Dünya Bankası Türkiye’nin 2025 büyüme tahminlerini yükseltti ancak 2026 döneminde ters yönlü revizyon yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada yalnızca pozitif verileri paylaştı. 2026’da düşürülen tahminin detaylarına değinilmedi. Peki Bakan Şimşek’in görmediği 2026 verilerinde ne belirtiliyor? İşte ayrıntılar…

ABD-Çin görüşmeleri piyasaları harekete geçirdi: Gözler enflasyon verisinde

Küresel piyasalarda risk iştahı, ABD ile Çin arasında ticaret görüşmelerinden gelen olumlu sinyallerle artışa geçti. Ancak yatırımcıların gözü bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verisinde. Kritik veriler öncesi tahvil alımları hızlanırken, emtia ve hisse senetleri yön arayışını sürdürüyor.

Rusya’da bütçe, düşen petrol fiyatlarıyla 3,4 trilyon ruble açık verdi

Rusya’nın bütçesinin, düşen petrol fiyatlarıyla yılın ilk 5 ayında 3,4 trilyon (yaklaşık 43,2 milyar dolar) ruble açık verdiği bildirildi.

Serbest piyasada dolar ve euro ne kadar oldu? İşte güncel kur fiyatları! (10 Haziran 2025)

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem gören 10 Şubat 2027 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin basit getirisi yüzde 38,97, bileşik getirisi de yüzde 42,77 seviyesinde gerçekleşti. Uluslararası piyasalarda saat …

Trump Musk’a karşı

Haberi geldiğinde şaşırdığımı söyleyemem. Tahmin etmiştim. Bir iki yerde dile getirdiğimi; hattâ yazmış olduğumu hatırlıyorum. İki megaloman şahsiyetin aynı ipte uzun zaman yürüyemeyeceğini tahmin etmek çok da zor olmasa gerekir. Musk ve Trump ,iki yol arkadaşı birbirine düştü ve koptu. Tekrar biraraya gelirler mi; olmayacak bir şey değil, ama hayli zor. Öyle olsa da,bunun artık eski can ciğer kuzu sarması bir yakınlık olmayacağını şimdiden söyleyebiliriz. Bu kopuşun ehemmiyeti, iktidâr ilişkilerinin