Seyahat ederken bu 7 ilacı yanınıza almayın! İşte nedeni

Hava yolculuğu, ilaç kullananlar için her zaman sorun yaratabilir; özellikle de vücudun farklı tepkiler verdiği yüksek irtifada bazı ilaçlar beklenmedik etkiler gösterebilir. Uzman doktor Sean Ormond, uçuş sırasında dikkat edilmesi gereken 7 ilaç hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Seyahat esnasında yaşanan stres, hareketsizlik ve basınç değişimleri, bazı ilaçların etkilerini artırabilir ve olası yan etkilerini daha belirgin hale getirebilir. Bu sebeple Ormond, uçmadan önce ilaç kullanımına özen gösterilmesi gerektiği konusunda uyardı. Ormond, “Uçuş esnasında kullanılan ilaçlar vücudunuzda normalden farklı reaksiyonlar gösterebilir. Bu sebeple kullandığınız ilacı ve uçuş süresini göz önünde bulundurmak önemlidir” dedi ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurguladı.

UÇUŞ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 7 İLAÇ

1- Opioid ağrı kesiciler

Uyuşukluk, solunum problemleri ve kafa karışıklığı gibi yan etkileri artırabilir. Özellikle düşük oksijen seviyesine sahip kabinlerde risklidir. Daha hafif seçenekler tercih edilmelidir.

2- Uyku hapları

Uçağın içinde rahat bir uyku için tercih edilen bu ilaçlar, yön kaybına, sersemliğe ve ani durumlara tepki verememe gibi sorunlara yol açabilir. Bunun yerine doğal çözümler önerilmektedir.

3- Kaygı giderici ilaçlar

Yüksek irtifada etkiler artabilir ve bu durum halsizlik, nefes darlığı ve bayılma gibi sorunlara yol açabilir. Daha doğal destekler veya nefes egzersizleri tercih edilmelidir.

4- Diüretikler (idrar söktürücüler)

Sık tuvalete çıkma ihtiyacını artırabilir ve vücudu susuz bırakabilir. Eğer kullanılması gerekiyorsa, bol su içilmeli ve koridor koltuğu tercih edilmelidir.

5- Uykulu antihistaminikler

Alerji veya seyahat sırasında kullanılan bazı antihistaminikler uyku ve sersemlik yapabilir. Tepki süresini uzatmamak için uyku yapmayan alternatifler tercih edilmelidir.

6- Güçlü kas gevşeticiler

Kasları gevşetirken hareket kabiliyetini kısıtlayabilir ve uzun süre oturmanın kan dolaşımı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Esneme egzersizleri veya ısı bantları gibi yöntemler tercih edilmelidir.

7- Kan sulandırıcılar (antikoagülanlar)

Kan pıhtılaşmasını önleyen bu ilaçlar, uzun süre oturmanın ekstra dikkat gerektiren yan etkilerine sahip olabilir. Hareket etmek ve doktorun belirttiği şekilde kompresyon çorapları giymek önemlidir.

Related Posts

İdrar Kaçırma Neden Olur?

İdrar kaçırma neden olur? Türkiye’de her iki kadından birinin yaşadığı idrar kaçırma sorununun tedavisi hakkında uzmanlar bilgi verdi. 

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir