14 Mart 2026
Savunmadaki yeteneklerle yeni milli ürünler geliyor savunmadaki yeteneklerle yeni milli urunler geliyor n5Ajytci.gif

Savunmadaki yeteneklerle yeni milli ürünler geliyor

Altınay Savunma Grubu Şirketlerinin Genel Müdürleri Çalışmalarını Açıkladı

Altınay Savunma Grubu bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerin genel müdürleri, Altınay Savunma Üretim Teknolojileri Merkezi’nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek yürüttükleri çalışmaları değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Altınay Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Burak Mercan, tesisin bir yıldan kısa sürede tam kapasiteye ulaştığını ve geçen yıla göre satışlarını %30 artırdıklarını belirterek, 2024 yılında 55 milyon dolar olan cirolarını bu yıl 70 milyon doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Mercan, “450 milyon dolar açık teklif havuzumuz, 200 milyon doların üstünde iş stokumuz bulunuyor. İhracatta ürün yönetimi ve katma değerli ürün geliştirme modelimizle önemli kazanımlar elde etmeye devam ediyoruz. İhracatımızı Avrupa’da genişletmek için satın alma veya kurma gibi stratejiler değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Burak Mercan, insansız hava araçlarından dolayı batarya teknolojisine hakim olduklarını ve savunma seviyesine yansıtacak şekilde yeni görevler almaya başladıklarını belirtti. Mercan, “Batarya hücresini paketleyip belli bir güç akışını sağlamak üzerine bir donanım tasarlamak ve üretmeyi içeriyor. Hücrenin kendisini değil, hücrelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan batarya paketleri, batarya grupları üretmek şeklinde.” dedi.

Mercan, son dönemde mühimmat üretim hat kurulumu konusunda birçok iş aldıklarını ve MKE ile Roketsan’ın üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik altyapı projelerinde sorumluluk üstlendiklerini aktardı. Yurt dışında da bu alanda görüştükleri yerler olduğunu belirten Mercan, Türk şirketlerinin yurt dışı yatırımlarında da yer aldıklarını söyledi.

Ufukta Yeni Projeler Var

Uçak tarafında devam eden projeler hakkında bilgi veren Mercan, KAAN’ın 2026’nın ilk çeyreğinde yapılması planlanan yeni uçuşuna yönelik silah sistemleri, iniş takımı, kontrol eyleyicileri tarafında üretimlerinin devam ettiğini ifade etti.

Mercan, kargo İHA konusunda aldıkları siparişleri teslim ettiklerini ve ürünlerin envantere girdiği bilgisini paylaştı.

Mercan, jet motoru projesine yönelik de teklifleri olduğunu ve görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Dünyanın En Geniş İHA Ürün Ailelerinden Birine Sahibiz

DASAL Havacılık Genel Müdürü Murat Koç, farklı görevleri yerine getirebilen hava araçları bulunduklarını ve dünyada en geniş ürün ailelerinden birine sahip olduklarını vurgulayarak, kamikaze İHA tarafındaki geniş ürün ailesiyle ihracat kapılarının açıldığını belirtti.

Koç, “ALKARA Anti-dron Hava Savunma Sistemi’nin gelecek yıl hazır hale geleceğini belirtirken, sistemin işleyişi ve hedefleri hakkında detaylı bilgi verdi. Ayrıca, deniz platformlarına yönelik hava savunma benzeri bir sistemin gemilere entegrasyonu projesinden de bahsetti.

Hedef İniş Takımında Dünya Markası

TAAC Havacılık Teknolojileri Genel Müdürü Enis Ata, HÜRKUŞ, HÜRJET, KAAN uçaklarının iniş takımları, uçuş kontrol eyleyicileri ve yardımcı eyleyicilerini geliştirip ürettiklerini ve bu alanda Türk markası oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Ata, ürünlerini kullanacak potansiyel ülkelerin eğitim ve teknoloji transferi konularına önem verdiklerini ve büyük teklifler verdiklerini ancak henüz gerçekleşmediği için bu durumun ciroya yansımasını göremediklerini söyledi.

KAYNAK: AA