Sağlık Okuryazarlığı Artırma Projesi SAHA’nın İlk Dersi Verildi

Sağlık okuryazarlığını geliştirmeyi amaçlayan SAHA’nın ilk dersi Bakan Memişoğlu’ndan

ANKARA – Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bireylerde sağlık okuryazarlığını artırmak ve yaşam tarzı değişikliğini teşvik etmek için başlatılan Sağlıklı Hayat Akademisi projesindeki ilk derste 81 ilde 7 bin vatandaşa eğitim verdi.

Bakan Memişoğlu, sağlık hizmetlerinin birinci basamakta güçlendirilmesini ve halkın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi’nin açılışına katıldı. Açılış sırasında Türkiye genelinde başlatılan Sağlıklı Hayat Akademisi projesi de duyuruldu. Bakan Memişoğlu, bireylerde sağlık okuryazarlığını artırmayı ve yaşam tarzı değişikliğini teşvik etmeyi hedefleyen SAHA’nın ilk dersini verdi. 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ilk derste Bakan Memişoğlu, 543 kurum ve merkezde oluşturulan 567 sınıfta 7 bin vatandaşla buluştu.

“Bugün Sağlıklı Hayat Akademisi’ni başlatıyoruz”

“Sağlıklı Hayat Merkezi sayısını 2025 yılında 100’e çıkaracağız”

Türkiye genelindeki 286 Sağlıklı Hayat Merkezi’nde fizyoterapistinden diyetisyene, psikoloğundan diş hekimine, aile gelişimi ve çocuk gelişimi alanlarında ücretsiz hizmet verdiklerini belirten Memişoğlu, “Son 6 ayda 24 merkez açtık, 2025 yılında bunu 100’e çıkaracağız” dedi.

“Yiğit büyük bir kahramanlık örneği sergiledi”

Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’deki yangından sağ kurtulan ve arkadaşıyla birlikte insanları kurtarmak için geri döndükleri sırada alevler arasında kalarak hayatını kaybeden tıp fakültesi öğrencisi Yiğit Gençbay’ı rahmetle anan Bakan Memişoğlu, “Yiğit, isminden de anlaşılabileceği gibi büyük bir kahramanlık örneği sergiledi. Biz sağlık çalışanları, kendinden çok başkasına hizmet eden, insanlığa adanmış bireyleriz. Yiğit’in bu duyguları hissetmesi, yangından çıktıktan sonra geri dönüp birçok insanın hayatını kurtarması, aslında sağlık çalışanlarının hislerini ve insanlığı temsil ediyordu” şeklinde konuştu.

Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe ise, Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi’nin toplam 3 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulduğunu ve 2 bin 325 metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirterek, “Bu önemli merkez, beslenme danışmanlığından kronik hastalıklara, fiziksel aktiviteden kadın ve üreme sağlığına kadar çeşitli alanlarda hizmet sunacak” dedi.

“Hem sevinçli hem üzgünüz”

Açılışa katılan Yiğit Gençbay’ın annesi Serpil Gençbay da şunları söyledi:

“Yiğit Gençbay ve Alp Mercan, Kartalkaya’daki yangında sağ olarak kurtulmalarına rağmen tekrar otele girerek birçok insanı kurtardılar. İkisi de kahramandı, cesur yürekli gençlerdi. Son nefeslerine kadar mücadeleye devam ettiler. Yiğit’in adı en azından böyle bir merkezde yaşatılacak. Gelen herkes dua edecek. Yapamadığı doktorluğu, diğer meslektaşları burada devam ettirecek. Hem mutluyuz hem üzgünüz, ama onun adına yakışan bir yer oldu.”

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MUHAMMED MUSAB GÜMÜŞER – Sağlık

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Hastanede tahtakurusu istilası

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan tahtakurusu istilasına ilişkin konuşan Genel sağlık – İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ‘’ Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yaşananlar sağlık sisteminin ne kadar kimsesiz bırakıldığının en somut ve güncel örneğidir’’ dedi.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.