Sağlık Okuryazarlığı Artırma Projesi SAHA’nın İlk Dersi Verildi

Sağlık okuryazarlığını geliştirmeyi amaçlayan SAHA’nın ilk dersi Bakan Memişoğlu’ndan

ANKARA – Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bireylerde sağlık okuryazarlığını artırmak ve yaşam tarzı değişikliğini teşvik etmek için başlatılan Sağlıklı Hayat Akademisi projesindeki ilk derste 81 ilde 7 bin vatandaşa eğitim verdi.

Bakan Memişoğlu, sağlık hizmetlerinin birinci basamakta güçlendirilmesini ve halkın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi’nin açılışına katıldı. Açılış sırasında Türkiye genelinde başlatılan Sağlıklı Hayat Akademisi projesi de duyuruldu. Bakan Memişoğlu, bireylerde sağlık okuryazarlığını artırmayı ve yaşam tarzı değişikliğini teşvik etmeyi hedefleyen SAHA’nın ilk dersini verdi. 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ilk derste Bakan Memişoğlu, 543 kurum ve merkezde oluşturulan 567 sınıfta 7 bin vatandaşla buluştu.

“Bugün Sağlıklı Hayat Akademisi’ni başlatıyoruz”

“Sağlıklı Hayat Merkezi sayısını 2025 yılında 100’e çıkaracağız”

Türkiye genelindeki 286 Sağlıklı Hayat Merkezi’nde fizyoterapistinden diyetisyene, psikoloğundan diş hekimine, aile gelişimi ve çocuk gelişimi alanlarında ücretsiz hizmet verdiklerini belirten Memişoğlu, “Son 6 ayda 24 merkez açtık, 2025 yılında bunu 100’e çıkaracağız” dedi.

“Yiğit büyük bir kahramanlık örneği sergiledi”

Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’deki yangından sağ kurtulan ve arkadaşıyla birlikte insanları kurtarmak için geri döndükleri sırada alevler arasında kalarak hayatını kaybeden tıp fakültesi öğrencisi Yiğit Gençbay’ı rahmetle anan Bakan Memişoğlu, “Yiğit, isminden de anlaşılabileceği gibi büyük bir kahramanlık örneği sergiledi. Biz sağlık çalışanları, kendinden çok başkasına hizmet eden, insanlığa adanmış bireyleriz. Yiğit’in bu duyguları hissetmesi, yangından çıktıktan sonra geri dönüp birçok insanın hayatını kurtarması, aslında sağlık çalışanlarının hislerini ve insanlığı temsil ediyordu” şeklinde konuştu.

Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe ise, Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi’nin toplam 3 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulduğunu ve 2 bin 325 metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirterek, “Bu önemli merkez, beslenme danışmanlığından kronik hastalıklara, fiziksel aktiviteden kadın ve üreme sağlığına kadar çeşitli alanlarda hizmet sunacak” dedi.

“Hem sevinçli hem üzgünüz”

Açılışa katılan Yiğit Gençbay’ın annesi Serpil Gençbay da şunları söyledi:

“Yiğit Gençbay ve Alp Mercan, Kartalkaya’daki yangında sağ olarak kurtulmalarına rağmen tekrar otele girerek birçok insanı kurtardılar. İkisi de kahramandı, cesur yürekli gençlerdi. Son nefeslerine kadar mücadeleye devam ettiler. Yiğit’in adı en azından böyle bir merkezde yaşatılacak. Gelen herkes dua edecek. Yapamadığı doktorluğu, diğer meslektaşları burada devam ettirecek. Hem mutluyuz hem üzgünüz, ama onun adına yakışan bir yer oldu.”

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MUHAMMED MUSAB GÜMÜŞER – Sağlık

Related Posts

Acil servislerde yoğunluk arttı: Sıcak hava kalbi zorluyor

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yanturalı, ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava nedeniyle “güneş çarpması, bayılma, sıvı ve tuz kaybı” gibi nedenlerle acil servislere başvuran hasta sayısının arttığını söyledi.

Sıcak havalarda gıda enfeksiyonu riski artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Eser:’Son iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz.’ ‘Dikkat edilecek bazı besinler var. Özellikle daha da dikkatli olunması gereken yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler var. Tavuk tüketilirken de daha dikkatli olmak gerekiyor’

Uzmanından kritik uyarı: Yaz aylarında artan varis şikayetleri ihmal edilmemeli

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Bayyurt, yaz sıcaklarının etkisiyle damarların genişlediğini ve bu durumun varis şikayetlerini artırdığını belirterek, hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayyurt, özellikle yaz aylarında bacaklarda ağrı, dolgunluk, yorgunluk ve kramp şikayetlerinin artmasının varis belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın

Uzmanlar, mutfakların vazgeçilmezi olan doğrama tahtalarının kullanımında dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle bu görüntüde olan doğrama tahtalarının, gıda güvenliği açısından ciddi riskler taşıyabileceğine dikkat çekildi.

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.