Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Cumhuriyet’in ilk okul gemisi STS Bodrum Fransa’da Türkiye’yi temsil etti.

Cumhuriyet’in İlk Okul Gemisi STS Bodrum, Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda Türkiye’yi Temsil Etti

Bülent Arınç’tan Numan Kurtulmuş’a ‘Can Atalay’ çağrısı: ‘Meclis’in itibarına zarar veriyor’

Eski TBMM Başkanlarından Bülent Arınç, yeniden TBMM Başkanı seçilmesi nedeniyle tebrik ettiği Numan Kurtulmuş’a cezaevinde bulunan Gezi davası hükümlüsü Can Atalay’la ilgili çağrıda bulundu.

Rusya’dan Harkiv’e füze saldırısı

Ukrayna’nın Harkiv kentine gece saatlerinde bir saldırı düzenlendi. Bölgeye isabet eden altı füzeden ikisi doğrudan konut binalarını etkiledi. Harkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov’a göre, ikisi çocuk olmak üzere en az 13 kişi yaralandı. Terekhov’a …

Bayram tatiline giden aile kaza yaptı: felaketi yaşadılar

Kastamonu’nun Cide ilçesinde bayram tatiline giden ailenin içinde bulunduğu otomobilin takla atması sonucu 3 kişi yaralandı.

Rusya: Ukrayna ile İstanbul’daki müzakerelerde önemli anlaşmalara varıldı

Rusya: Ukrayna ile İstanbul’daki müzakerelerde önemli anlaşmalara varıldı

YÖK Başkanı Özvar’dan YKS adaylarına mesaj

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik yönetimi, yenilenebilir enerji teknolojileri, çevre ve kaynak yönetimi, sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri ile yeşil ekonomi gibi stratejik alanlarda yeni programların üniversitelerde öğrencileri beklediğini bildirdi.