Memura, işçiye değil; yurtdışındaki din görevlilerine yüzde 25 zam: Torbadan ‘zam’ çıktı

Bakanlık, Yurt Dışındaki Sözleşmeli Din Görevlilerine %25 Zam Kararı Aldı

Milyonlarca memurun “ek zam, refah payı” talepleri devam ederken, yaklaşık 8 milyon asgari ücretli işçi ise “ara zam” istiyor. Bu taleplerin yanı sıra iktidar, yurtdışında görev yapan bazı sözleşmeli din görevlileri için %25 zam yapma kararı aldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili düzenlemelerin bulunduğu “torba teklif” Meclis gündemine geldi. Teklif, önümüzdeki hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Halihazırda yürürlükte olan Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yasa’ya göre, Türkiye’de lisans düzeyinde yüksek din öğrenimi veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışında bir İslam ilahiyatı bölümünden mezun olan din görevlileri, ilgili ülke vatandaşlığına sahip olanlarla süresiz oturma izni bulunanlar, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu’nca sözleşmeli statüde istihdam edilebiliyor. Ancak, ilgili ülkede sürekli görevde bulunan bekar meslek memuruna ödenen yurt dışı aylığının %80’ini geçmemek üzere maaş ödeniyor. Meclis’e sunulan teklifle bu %80 sınırı kaldırılıyor.

Yıllık Maliyet Farkı 216.4 Milyon Lira

Yapılan etki analizinde, “Yurt dışında görev yapan sözleşmeli din görevlilerine 2012 yılında belirlenen ücretlerin 2022’de yapılan yeni düzenleme ile yetersiz kaldığı ve bu sebeple düzenlemenin yapıldığı” ifade edildi. Analizde, sözleşmeli din görevlilerinin yeterli iyileştirme alamamaları nedeniyle maaşlarında uzun süredir bir artış olmadığı da belirtildi. Yeni düzenleme ile yurt dışında sözleşmeli statüde görev yapan din görevlilerine ödenecek maaşlarda %25’lik artış olacak ve bu artışın yıllık maliyet farkı 216 milyon 482 bin 689,92 TL olacak.

Related Posts

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir