Mahfi Eğilmez iPhone örneğiyle açıkladı: Trump’ın gümrük vergilerinin amacı ne?



Dr. Mahfi Eğilmez: Ticaret Savaşlarında Yeni Dönem

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, bloğunda yayımladığı ‘Herkesin kaybedeceği oyun‘ başlıklı yazısında ABD Başkanı Donald Trump’ın dış ülkelere uyguladığı yeni gümrük vergilerini değerlendirdi.

Trump’ın Gümrük Vergileri ve Ticaret Savaşları

Eğilmez, ticaret savaşlarının bir ülkenin ya da her iki tarafın ithalatı engelleme gücünü kullanarak başladığını belirterek, “Bu engellemenin en nazik şekli kur savaşları yoluyla, en sert biçimi ise gümrük vergileri ve kotalar yoluyla yapılır. Kur savaşları bir süredir devam ediyordu. Şimdi Trump’ın başlattığı gümrük vergilerine dayalı ticaret savaşları dönemine girmiş bulunuyoruz” dedi.

Trump’ın Önlemleri ve Küresel Etkileri

Eğilmez, bu ticaret savaşının yalnızca ABD ve Çin arasında olmasının, bir ülkenin kazançlı çıkması ve diğerinin kaybetmesi ya da her iki ülkenin de kaybetmesiyle sonuçlanacağını ifade etti. Ancak, Trump’ın aldığı ithalat kısıtlayıcı önlemlerin yalnızca Çin’e değil, tüm dünyaya yönelik olduğunu belirterek, şu an için yalnızca Çin’in misilleme yaptığını fakat başta AB olmak üzere diğer ülkelerin de misilleme yapmaya hazırlanabileceğini vurguladı.

Ticaret Savaşlarında iPhone Örneği

Küreselleşmiş üretim yapısının ticaret savaşları kazananı olmayacağını açıklayan Eğilmez, örnek olarak dünyaca ünlü ABD markası iPhone’u ele aldı. Eğilmez, “Apple şirketi, iPhone’un tasarımını, yazılımını ve bazı parçalarını üretirken, geri kalan parçalar Almanya, Güney Kore, Çin, Japonya, İsviçre, Tayvan gibi ülkelerdeki şirketlere yaptırılıyor” dedi. Bu parçaların, Çin, Tayland, Malezya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kore, Singapur, Filipinler gibi ülkelerde bir araya getirilerek üretildiğini ve en büyük üretimin Çin’de yapıldığını ifade etti.

Trump’ın Amacı ve Sonuçları

Eğilmez, küreselleşmiş üretim yapısında gümrük vergilerinin artmasının, ürün fiyatlarını yükselteceğini belirterek, Trump’ın bu vergilerle amacının, dünyanın dört bir yanına dağılmış üretimi ABD’ye çekmek olduğunu vurguladı. Eğilmez, “Gümrük tarifeleri, bu ürünlerin çok daha pahalıya mal olmasına yol açacak ve parçaları üreten ülkelerin düşük ücret avantajı kaybolacak” diyerek, bu durumda parçaların ABD’de üretilmesinin ekonomik hale geleceğini söyledi.

Fiyat Artışı ve Küresel Pazar

Eğilmez, “ABD’de üretim artarsa, hem istihdam yaratılacak hem de daha fazla katma değer içeride kalacak” dedi. Ancak, iPhone’un daha pahalıya üretilip satılacağına dikkat çekerek, “iPhone’un satış fiyatı arttıkça, daha düşük fiyatlı rakip cep telefonları piyasayı ele geçirecek” ifadelerini kullandı.

Küreselleşmeye Karşı Durum

Eğilmez, bu durumun yalnızca ABD için değil, diğer ülkeler için de geçerli olacağını ve sonuç olarak mal piyasalarındaki fiyat dengelerinin çok daha yüksek düzeylere çıkacağını söyledi. Eğilmez, “Üretici de tüketici de kaybedecek. Daha yüksek refah için küreselleşme sloganıyla çıkılan yolda tam tersi bir aşamaya gelmiş durumdayız” diyerek, küreselleşme sürecinde tersine bir aşamaya geçildiğini belirtti.


Related Posts

Dev şirketin CEO’su servetine 40 milyar dolar daha kattı

Nvidia CEO’su Jensen Huang, yapay zekâ çiplerine yönelik talebin artmasıyla birlikte servetine servet kattı. Şirketin hisselerinde yaşanan sert yükselişle birlikte Huang’ın kişisel net serveti geçen yılki 80 milyar dolardan 120 milyar dolara çıktı …

Milyonları ilgilendiriyor! Erken emeklilik düzenlemesinde yeni gelişme…

Milyonlarca Bağ-Kur’luyu ilgilendiren prim indirimine ilişkin düzenleme için düğmeye basılıyor. Kısa süre içinde TBMM’ye sunulması beklenen yeni düzenlemeyle küçük esnaf ve çiftçi erken emeklilik şansı elde edebilecek. PRİM GÜN SAYISI DÜŞÜYOR Bağ-Kur …

Zırh delici KARGU! Yurt dışından talep yağıyor

STM tarafından geliştirilen zırh delici harp başlıklı KARGU İHA, ilk ihracatını gerçekleştirdi. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor! (13.05.2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,3 artışla 545,88 puandan, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1 yükselişle 8.615,11 puandan, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,1 primle 39.967 puandan işlem görüyor. İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 0,5 …

Sertaç Timur Demir: Hayatı hızlı trenden izler gibiyiz

Zaman akıp gidiyor. Eskiler geçip giden zamana çok değer vermişler, çokça uyarmışlar, pişmanlıklarını özlü sözlere bu günlere taşımışlar. Zamanın akıp gitmesi ile akıp giden zamanı yaşamak ve bu seyrin farkında olmak ise günümüzde çok zor. Çünkü teknoloji zamanın önüne geçen bir hızla bizleri sürüklüyor. Çok değil 30 yıl öncesine kadar sımsıkı bağlı olunan binlerce yıllık gelenek ve görenekler bir anda unutulur oldu. Adeta üzerinden yeni bir bin yıl geçmiş gibi. Peki ne oldu? İnsan nasıl bu kadar

ABD ve Çin aynı masada

ABD ve Çin, karşılıklı gümrük vergileriyle tırmanan ticaret savaşının ardından ilk yüz yüze müzakereleri İsviçre’nin Cenevre kentinde başlattı. Görüşmelerin nerede yapıldığına dair bilgi verilmezken, İsviçre’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği konutunda makam aracı hareketliliğinin olduğu kaydedildi.