Hamas: Gazze’de ateşkes anlaşmasının son aşamasına ulaşıldı

Hamas, Gazze’de Ateşkes ve Rehine Takası İçin Anlaşma Son Aşamada

Hamas, Gazze’de İsrail’le ateşkes ve rehine takası anlaşması için Katar, Mısır ve ABD’nin arabuluculuğunda dolaylı müzakerelerin sürdüğü Katar’ın başkenti Doha’da, Gazze’de ateşkes ve rehine değişimi konusunda beklenen anlaşmanın son aşamasına varıldığını duyurdu. Hamas’tan konuya dair yapılan yazılı açıklamada, “Ateşkes ve esir takası anlaşması son aşamalarına ulaştı” ifadesine yer verildi.

‘Filistinli Grupların Liderleriyle Görüşmeler Sürmeli’

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, anlaşma tamamlanana kadar Filistinli grupların liderleriyle görüşmeye devam edilmesi gerektiği dile getirilen açıklamada, Doha’daki müzakerelerde kaydedilen ilerleme hakkında Filistinli grupların liderlerin tutumlarına ilişkin kendileriyle ‘bir dizi görüşme ve istişare’ gerçekleştirildiği bilgisi verildi.

Açıklamaya göre, Filistinli liderler, bir sonraki aşama için gerekli ulusal hazırlıkların yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Liderler, bu müzakere turunun ‘açık ve kapsamlı bir anlaşma’ ile sonuçlanacağı yönündeki umutlarını ifade etti.

Katar: Anlaşma Taslağı Taraflara İletildi

Katar, Mısır ve ABD’nin arabuluculuğunda Hamas ile İsrail arasında yürütülen dolaylı müzakereler, rehine takası ve saldırıların durdurulmasıyla ilgili nihai bir anlaşmanın şekillendirilmesi için yoğun şekilde devam ediyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, üst düzey İsrail müzakere heyetini Gazze’de ateşkes ve esir takası görüşmelerinin yürütüldüğü Katar’a gönderme kararı almış, aralarında Dış İstihbarat Teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea ve İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar’ın da bulunduğu heyet Doha’ya gitmişti. İsrail basınında yer alan haberlerde, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası anlaşmasının ayrıntılarının yüzde 90’ı üzerinde anlaşmaya varıldığı öne sürülmüştü. İsmini vermek istemeyen Filistinli kaynaklar da ateşkes ve esir takası anlaşmasının neredeyse hazır olduğunu belirtmişti.

Doha’daki müzakerelere ilişkin Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan da bugün bir açıklama yapıldı. Bakanlık Sözcüsü Macid El Ensari, olası ateşkes anlaşmasının taslaklarının hem İsrail’e hem Hamas’a iletildiğini, bunun son aylarda gelinen ateşkese en yakın nokta olduğunu söyledi.

İsrailli Yetkili: Kritik Aşamaya Ulaştık

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ismi verilmeyen İsrailli bir yetkili de Gazze’de ateşkes anlaşmasına varmak için yürütülen görüşmelerin kritik aşamaya ulaştığını, bazı konuların halen çözülmesi gerektiğini belirterek, “Yakınız ama orada değiliz” diye konuştu.

Bir diğer İsrailli yetkili, anlaşmaya ilişkin açıklamasında, ilk etapta aralarında çocukların, bazı kadın askerler de dahil kadınların, 50 yaşın üzerindeki erkeklerin, hasta ve yaralıların da olduğu 33 rehinenin serbest bırakılacağını, İsrail’in de Gazze’deki güçlerini aşamalara halinde ve kısmen çekeceğini söylemişti. Filistinli bir kaynak da İsrail’in 60 gün sürmesi öngörülen ilk aşamada 1000 Filistinli mahpusu salıvereceğini belirtmişti.

İsrailli 200 Askerden Mektup: Anlaşma Yoksa, Görev de Yok

Öte yandan, İsrailli 200 asker, Hamas ile rehine takası anlaşması yapılmazsa, Gazze Şeridi’ndeki ‘askeri görevlerine devam etmeyeceklerini’ açıkladı. Ordudaki bir grup yedek askerin başlattığı ‘kaçırılan askerler için’ isimli girişim kapsamında hazırlanan ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’ye gönderilen mektup, Ekim 2024’ten beri internet sitesinde elektronik imzaya açıldı. Sitede yer alan bilgiye göre, mektubu 200 askerin yanı sıra binlerce sivil imzaladı.

Söz konusu mektupta, şu ifadelere yer verildi: “Biz yedek ve düzenli askerler ile subaylar olarak bu şartlarda (göreve) devam edemeyeceğimizi beyan ederiz. Gazze’deki savaş kaçırılan kardeşlerimizi idama mahkum ediyor. 7 Ekim 2023’teki saldırının ardından derhal savaşmaya ve Gazze’de tutulan rehineleri kurtarmaya gönüllü olduk… Artık Gazze’deki savaşın devam etmesinin yalnızca rehinelerin dönüşünün gecikmesi anlamına gelmiyor aynı zamanda onların hayatlarını da riske atıyor. İsrail ordusunun bombardımanında ölenlerin sayısı askeri operasyonlarda kurtarılanlardan çok daha fazla.”

Askerlerin ‘eğer İsrail hükümeti yolunu değiştirmez ve esirlerin evlerine geri döndürülmesi için bir anlaşma sağlamaya çalışmazsa göreve devam etmeyeceklerini’ dile getirdiği mektupta, hükümete ‘hayattaki rehinelerin kurtarılması için hemen bir anlaşmanın imzalanması’ çağrısı yapıldı.

(Dış Haberler Servisi)

Related Posts

Özgür Özel elindeki anketi açıkladı: ‘O gece siyaseti bırakırım’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ekonomim’den Vahap Munyar’a ekonomi ve siyaset gündemi ile ilgili konuştu. Özel, basın mensupları ile geçmişteki hatalar üzerine sohbetler gerçekleştirdiklerini aktardı. Özel, konuşmasında CHP Genel Başkanı …

Türkiye Petrolleri’nin Kato Dağı’nda petrol arama çalışması devam ediyor

Van’ın Çatak ilçesinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından başlatılan petrol arama çalışması sürüyor.

DEM Parti’den yangınlar için olağanüstü toplantı çağrısı

DEM Parti, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon’un olağanüstü toplanması için Meclis’e başvuru yaptı.

İstanbul’da evlat dehşeti: Tartıştığı ailesini katletti

İstanbul Sancaktepe’de 28 yaşındaki bir kişi, tartıştığı anne ve babasını bıçaklayarak öldürdü.

Bursa İl Müftülüğü yangınlara çareyi böyle buldu!

Bursa’da günlerdir süren orman yangınları henüz kontrol altına alınamazken, kentte artan kuraklık nedeniyle Bursa Müftülüğü, yağmur duası için halkı camilere davet etti.

Özel’den Hakan Fidan’a sert çıkış: ‘Pabucumun atanmışı’

CHP lideri Özgür Özel, Bogota’da imzalanmayan Filistin’e ilişkin eylem planı üzerinden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a “Pabucumun kenarı, Kurtlar Vadisi’nden umut besleyen, TikTok’la gençleri kaldıracak olan, pabucumun atanmışı, dışişleri sözcüsü, dışişleri bürokratı, yazıklar olsun sana” sözleriyle yüklendi.