Elektronik sigara kullananlara kötü haber

Elektronik Sigara Sağlık Açısından Riskli Bulunuyor

Hastaneden gelen bilgilere göre, dünya genelinde elektronik sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik birçok araştırmanın devam ettiği belirtildi.

Prof. Dr. Sinem İliaz’ın açıklamalarına göre, İngiltere’nin Manchester Metropolitan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, elektronik sigara kullanımının sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini ortaya koydu.

İliaz, araştırmanın sonuçlarına değinerek, elektronik sigaranın uzun vadede kalp-damar sisteminden başlayarak birçok organı olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Araştırmada ortaya çıkan damar elastikiyetindeki bozulmanın, ileri yaşlarda kalp hastalıkları, felç ve bilişsel fonksiyon kayıplarına neden olabileceği belirtildi.

Akciğer sağlığına zarar verme potansiyeline de dikkat çeken İliaz, elektronik sigaralardaki kimyasalların akciğerlerde iltihaplanmaya ve ciddi hastalıkların gelişimine zemin hazırlayabileceğini ifade etti.

İliaz, elektronik sigara kullanıcılarının damarlarında meydana gelen hasarın vücudun birçok organını tehdit edebileceğini belirtirken, bu cihazlardaki metallerin ve kimyasal bileşenlerin oksidatif stres ve inflamasyona yol açarak kalp damarlarının zarar görmesine neden olabileceğine değindi.

Prof. Dr. İliaz, elektronik sigaranın asla sigara bırakma yöntemi olarak önerilmemesi gerektiğini, uzun vadede başka sağlık sorunlarına neden olabileceğini önemle vurguladı.

Sigaradan uzak durmak için farklı yöntemlere başvurmanın daha doğru olduğunu belirten İliaz, elektronik sigaranın sigaradan daha az zararlı olduğu inancının yanlış olduğuna ve uzun vadede sağlık risklerini artırabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Acil servislerde yoğunluk arttı: Sıcak hava kalbi zorluyor

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yanturalı, ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava nedeniyle “güneş çarpması, bayılma, sıvı ve tuz kaybı” gibi nedenlerle acil servislere başvuran hasta sayısının arttığını söyledi.

Sıcak havalarda gıda enfeksiyonu riski artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Eser:’Son iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz.’ ‘Dikkat edilecek bazı besinler var. Özellikle daha da dikkatli olunması gereken yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler var. Tavuk tüketilirken de daha dikkatli olmak gerekiyor’

Uzmanından kritik uyarı: Yaz aylarında artan varis şikayetleri ihmal edilmemeli

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Bayyurt, yaz sıcaklarının etkisiyle damarların genişlediğini ve bu durumun varis şikayetlerini artırdığını belirterek, hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayyurt, özellikle yaz aylarında bacaklarda ağrı, dolgunluk, yorgunluk ve kramp şikayetlerinin artmasının varis belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın

Uzmanlar, mutfakların vazgeçilmezi olan doğrama tahtalarının kullanımında dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle bu görüntüde olan doğrama tahtalarının, gıda güvenliği açısından ciddi riskler taşıyabileceğine dikkat çekildi.

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.