Avrupa Birliği, daha esnek bütçe arayışında: Jeopolitik gerginlikler yükseliyor, ticaret kuralları yeniden yazılıyor

AB Bütçesi Sorunları İle Başa Çıkmak İçin Yeniden Dizayn Edilmeli

AB’nin Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AB bütçesinin günümüz dünyasına uygun olmadığını ve esneklik eksikliği yaşadığını belirtti.

Von der Leyen, 2025 yılı AB Bütçe Konferansı’nda yaptığı konuşmada bütçenin insan hayatları üzerinde doğrudan etkisi olduğunu vurgulayarak, AB’nin temel unsurlarını eyleme dönüştürdüğünü açıkladı.

Geçtiğimiz 5 yıl içinde sürekli olarak bütçe ile sınırların test edildiğini söyleyen von der Leyen, acil durumlar karşısında bütçe kaynaklarını yönlendirmenin yollarını aradıklarını belirtti.

Kovid-19 salgını ve ekonomik kriz döneminde kurulan fonlarla üye ülkeler için para topladıklarını ve acil durum kaynaklarını ekonomik toparlanma ve enerji güvenliğini desteklemek için kullandıklarını ifade etti.

Von der Leyen, jeopolitik gerginliklerin arttığını, ticaret kurallarının yeniden düzenlendiğini, iklim değişikliğinin etkilerinin arttığını ve teknolojideki hızlı değişimin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

AB’nin önceliklerini finanse etmek için daha uyumlu bir çalışma gerektiğini ve yeni bütçenin yatırımlar ve reformlar için ulusal ve bölgesel ortaklıklar üzerine inşa edileceğini belirten von der Leyen, yeni bütçede uyum politikası ve ortak tarım politikasının merkezi bir yer alacağını belirtti.

Von der Leyen, AB’nin uzun vadeli bütçesine yeni öncelikler fonlaması ve Covid-19 kurtarma programının geri ödemelerini finanse etmek için yeni öz kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu ifade ederken, AB bütçesinin kurallara göre hazırlandığını ve gelir kalemlerinin çoğunlukla üye ülkelerin aktardığı kaynaklardan geldiğini belirtti.

Related Posts

TÜSİAD yöneticileri mahkemenin ardından ilk kez konuştu: Nasıl daha güçlü Türkiye olunur?

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı bugün gerçekleşti. Açılış konuşmalarını hakkında dava açılan TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaptı.

‘Dünya’ Mehmet Şimşek’e güzel: Bu sefer de 2026 büyüme tahminlerini görmedi!

Dünya Bankası Türkiye’nin 2025 büyüme tahminlerini yükseltti ancak 2026 döneminde ters yönlü revizyon yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada yalnızca pozitif verileri paylaştı. 2026’da düşürülen tahminin detaylarına değinilmedi. Peki Bakan Şimşek’in görmediği 2026 verilerinde ne belirtiliyor? İşte ayrıntılar…

ABD-Çin görüşmeleri piyasaları harekete geçirdi: Gözler enflasyon verisinde

Küresel piyasalarda risk iştahı, ABD ile Çin arasında ticaret görüşmelerinden gelen olumlu sinyallerle artışa geçti. Ancak yatırımcıların gözü bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verisinde. Kritik veriler öncesi tahvil alımları hızlanırken, emtia ve hisse senetleri yön arayışını sürdürüyor.

Rusya’da bütçe, düşen petrol fiyatlarıyla 3,4 trilyon ruble açık verdi

Rusya’nın bütçesinin, düşen petrol fiyatlarıyla yılın ilk 5 ayında 3,4 trilyon (yaklaşık 43,2 milyar dolar) ruble açık verdiği bildirildi.

Serbest piyasada dolar ve euro ne kadar oldu? İşte güncel kur fiyatları! (10 Haziran 2025)

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem gören 10 Şubat 2027 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin basit getirisi yüzde 38,97, bileşik getirisi de yüzde 42,77 seviyesinde gerçekleşti. Uluslararası piyasalarda saat …

Trump Musk’a karşı

Haberi geldiğinde şaşırdığımı söyleyemem. Tahmin etmiştim. Bir iki yerde dile getirdiğimi; hattâ yazmış olduğumu hatırlıyorum. İki megaloman şahsiyetin aynı ipte uzun zaman yürüyemeyeceğini tahmin etmek çok da zor olmasa gerekir. Musk ve Trump ,iki yol arkadaşı birbirine düştü ve koptu. Tekrar biraraya gelirler mi; olmayacak bir şey değil, ama hayli zor. Öyle olsa da,bunun artık eski can ciğer kuzu sarması bir yakınlık olmayacağını şimdiden söyleyebiliriz. Bu kopuşun ehemmiyeti, iktidâr ilişkilerinin