Acil servislerde yoğunluk arttı: Sıcak hava kalbi zorluyor

Sıcak Hava Dalgası Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, Basra Alçak Basıncı’nın etkisiyle meydana gelen sıcak ve kuru “fön” rüzgarları nedeniyle hava sıcaklıkları birçok bölgede mevsim normallerinden 6 ila 12 derece daha yüksek seyrediyor. Bu duruma ek olarak düşük nem oranı, hissedilen sıcaklığı daha da artırarak sağlık risklerini beraberinde getiriyor.

İzmir’de ise hafta başından beri etkili olan sıcak hava, güneş çarpması ve sıvı kaybı gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde sıcak çarpması şikayetiyle gelen hasta sayısında belirgin bir artış gözlendi.

Uzmanlar, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıda vakit geçirilmemesi, yeterli sıvı tüketilmesi, serin ve gölgeli alanlarda kalınması, açık renkli kıyafetler tercih edilmesi, aşırı egzersizden kaçınılması ve dengeli beslenilmesi gerektiğini belirtiyor.

Türkiye’nin sıcak hava dalgasından etkilenen Prof. Dr. Sedat Yanturalı, sıcaklığın özellikle kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok sağlık problemine neden olduğunu vurguluyor. Acil müdahalenin önemli olduğunu belirten Yanturalı, aşırı sıcaktan etkilenen hastalara aktif soğutma yöntemlerinin faydalı olabileceğini söylüyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kış ise sıcak hava koşullarının özellikle kalp ve damar hastalığı olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini aktarıyor. 65 yaş üstü kişilerin hipertansiyon, diyabet, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı gibi durumlara karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.

Doç. Dr. Kış, ani başlayan nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık hissi, göğüs ağrısı gibi belirtilerde vakit kaybetmeden uzman desteği alınması gerektiğini belirtiyor. Hasta olanlara düşen önemli bir görev de hekim tavsiyesiyle sıvı dengesini korumak ve ilaç kullanımında titiz davranmaktır. Sıcak hava nedeniyle terleme ve dehidrasyon riskine karşı önlem alınması gerektiğini aktarıyor.

Related Posts

Sıcak havalarda gıda enfeksiyonu riski artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Eser:’Son iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz.’ ‘Dikkat edilecek bazı besinler var. Özellikle daha da dikkatli olunması gereken yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler var. Tavuk tüketilirken de daha dikkatli olmak gerekiyor’

Uzmanından kritik uyarı: Yaz aylarında artan varis şikayetleri ihmal edilmemeli

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Bayyurt, yaz sıcaklarının etkisiyle damarların genişlediğini ve bu durumun varis şikayetlerini artırdığını belirterek, hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayyurt, özellikle yaz aylarında bacaklarda ağrı, dolgunluk, yorgunluk ve kramp şikayetlerinin artmasının varis belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın

Uzmanlar, mutfakların vazgeçilmezi olan doğrama tahtalarının kullanımında dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle bu görüntüde olan doğrama tahtalarının, gıda güvenliği açısından ciddi riskler taşıyabileceğine dikkat çekildi.

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.