Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın

Doğrama Tahtaları ve Gıda Güvenliği

Uzmanlara göre, çiziklerle dolu doğrama tahtaları bakteriler için üreme ortamı oluşturuyor. Bu bakteriler zamanla çoğalarak çapraz bulaşma yoluyla gıda zehirlenmelerine sebep olabiliyor. Bu nedenle, uzmanlar çizik tahtaların hemen değiştirilmesi gerektiğini öneriyor.

Çiğ ve pişmiş gıdalar için ayrı tahtalar kullanılmalı

Uzmanlar, çiğ ve pişmiş gıdaların ayrı tahtalarda doğranması gerektiğini belirtiyor. Temizlik konusunda ise sıcak ve sabunlu su kullanılması, kurulama için ise kağıt havlu tercih edilmesi öneriliyor. Bu uygulamalar gıda güvenliği açısından önem taşıyor.

Mikroplastik tehlikesi

Hasar görmüş plastik doğrama tahtaları mikroplastik salınımı riski taşıyor. Yapılan bir çalışmada, çizilmiş plastik tahtaların sebze, et veya balık kesimi sırasında mikroplastik parçacıkları bırakabildiği tespit edildi. Bu durumun yılda yaklaşık 50 gram mikroplastiğin yiyeceklerle birlikte vücuda girmesi riskini doğurabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, plastik tahtaların genel olarak güvenli olduğunu ancak mikroplastik riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Mikroplastiklerin uzun vadeli etkilerini anlamak için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Sıcak havalarda gıda enfeksiyonu riski artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Eser:’Son iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz.’ ‘Dikkat edilecek bazı besinler var. Özellikle daha da dikkatli olunması gereken yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler var. Tavuk tüketilirken de daha dikkatli olmak gerekiyor’

Uzmanından kritik uyarı: Yaz aylarında artan varis şikayetleri ihmal edilmemeli

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Bayyurt, yaz sıcaklarının etkisiyle damarların genişlediğini ve bu durumun varis şikayetlerini artırdığını belirterek, hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayyurt, özellikle yaz aylarında bacaklarda ağrı, dolgunluk, yorgunluk ve kramp şikayetlerinin artmasının varis belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor.