Portekiz’de aşırı sağcı Chega ilk defa Meclis’te ikinci büyük siyasi parti oldu

Portekiz’de Aşırı Sağcı Parti Chega, Yurt Dışı Oylarla Güçlendi

Portekiz İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Chega aşırı sağcı parti, yurt dışından gelen oyların yüzde 26,15’ini alarak en fazla desteği aldı.

Meclis’teki 4 koltuktan 2’sini yurt dışındaki oylardan alan Chega, toplam milletvekili sayısını 60’a çıkardı.

Diğer 2 milletvekili ise sağ görüşlü Demokratik İttifak’a gitmeyi başardı.

Portekiz’de 48 yıl süren diktatörlük döneminin sona erdiği 25 Nisan 1974’teki Karanfil Devrimi’nden bu yana, ülke tarihinde ilk defa aşırı sağcı bir parti, ikinci en büyük parti olarak belirlendi.

Yalnızca 6 yıllık bir geçmişi olan Chega, bu seçimde yüzde 23’e kadar oy oranını artırarak 2024’te yüzde 18’e kadar olan başarısını aştı.

Resmi seçim sonuçlarına göre en fazla temsilci gönderen partiler şu şekilde sıralandı:

  • Sağ görüşlü Demokratik İttifak (AD): 91
  • Chega: 60
  • Sol görüşlü Sosyalist Parti (PS): 58

Chega Lideri Ventura’dan Zafer Açıklaması: “Artık Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak”

Chega’nın lideri Andre Ventura, resmi sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Ne büyük bir zafer! Bize inanan tüm Portekizlilere teşekkür ederiz! Bu sizin de zaferinizdir, Portekiz’in zaferidir!” dedi.

Ventura, 50 yıllık iki partili siyasi dönemi sona erdirdiklerini belirterek, “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Mevcut Başbakan Montenegro’ya Hükümeti Kurma Görevi Bekleniyor

Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, seçimlerin ardından parti liderleriyle ikinci tur görüşmeleri sürdürmeye devam edecek.

Rebelo de Sousa’nın hükümeti kurma görevinin, seçimlerden birinci parti olarak çıkan mevcut Başbakan ve AD lideri Luis Montenegro’ya verilmesi bekleniyor.

Montenegro’nun azınlık hükümeti kurması ve Chega’nın ana muhalefet partisi olarak Meclis’te temsil edilmesi öngörülüyor.

Siyasi İstikrarsızlık Devam Ediyor

Portekiz’de, AD’nin lideri ve Başbakan Montenegro’nun aile şirketi ile ilgili yolsuzluk iddiaları nedeniyle güvenoyu alamayıp hükümet düşmüş, ardından erken seçim kararı alınmıştı.

Portekizliler, iddialara rağmen Montenegro’ya destek vererek milletvekili sayısını 80’den 91’e çıkardı.

Sol görüşlü PS ise 58 milletvekiliyle tarihi bir hezimet yaşadı, 2022 seçimlerinde yakaladığı yüksek oy oranını geride bıraktı.

Portekiz’deki öncelikli sorunlar arasında, düşük asgari ücret ve emekli maaşları, konut krizi ile sağlık hizmetlerindeki eksiklikler yer alıyor. Bu nedenle ülkede siyasi istikrar beklenmiyor.

Related Posts

Özgür Özel elindeki anketi açıkladı: ‘O gece siyaseti bırakırım’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ekonomim’den Vahap Munyar’a ekonomi ve siyaset gündemi ile ilgili konuştu. Özel, basın mensupları ile geçmişteki hatalar üzerine sohbetler gerçekleştirdiklerini aktardı. Özel, konuşmasında CHP Genel Başkanı …

Türkiye Petrolleri’nin Kato Dağı’nda petrol arama çalışması devam ediyor

Van’ın Çatak ilçesinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından başlatılan petrol arama çalışması sürüyor.

DEM Parti’den yangınlar için olağanüstü toplantı çağrısı

DEM Parti, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon’un olağanüstü toplanması için Meclis’e başvuru yaptı.

İstanbul’da evlat dehşeti: Tartıştığı ailesini katletti

İstanbul Sancaktepe’de 28 yaşındaki bir kişi, tartıştığı anne ve babasını bıçaklayarak öldürdü.

Bursa İl Müftülüğü yangınlara çareyi böyle buldu!

Bursa’da günlerdir süren orman yangınları henüz kontrol altına alınamazken, kentte artan kuraklık nedeniyle Bursa Müftülüğü, yağmur duası için halkı camilere davet etti.

Özel’den Hakan Fidan’a sert çıkış: ‘Pabucumun atanmışı’

CHP lideri Özgür Özel, Bogota’da imzalanmayan Filistin’e ilişkin eylem planı üzerinden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a “Pabucumun kenarı, Kurtlar Vadisi’nden umut besleyen, TikTok’la gençleri kaldıracak olan, pabucumun atanmışı, dışişleri sözcüsü, dışişleri bürokratı, yazıklar olsun sana” sözleriyle yüklendi.