Tüm dünyada hızla yayılıyor! Bu işaretlere dikkat: Kanser sinyali veriyor

Erkeklerde prostat ve akciğer, kadınlarda meme kanserine dikkat!

Dünya istatistiklerine bakıldığında erkeklerde prostat ve akciğer, kadınlarda ise meme kanserine en sık oranda rastlanmaktadır. Dünyada 80 yaşına gelen her 8 kadından birinde meme kanseri görülmektedir, bu nedenle kadınların düzenli olarak her ay kendi meme muayenesini yapmaları gerekmektedir. Kanser türlerinin erken teşhis edilmesi, hastalığın tedavisinde büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmak ve belirtileri ciddiye almak hayat kurtarıcı olmaktadır.

Ciddiye alınması gereken belirtiler

– Cilt altında ele gelen yumru veya kitle

– İstek dışı kilo kaybetmek veya kilo almak

– Cilt renginde meydana gelen değişiklikler veya kızarıklık

– Boşaltım alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelmesi

– Geçmeyen öksürük

– Nefes almada güçlük çekmek

– Nedensiz ve sık görülen kas veya eklem ağrıları

– Nedensiz görülen kanama veya morarmalar

Risk faktörlerini değiştirmenin 6 kuralı

1- Sigara içmemek

2- Alkol almamak ya da miktarını azaltmak

3- Enfeksiyonlardan korunmak

4- Sağlıklı beslenmek

5- Kanserin erken belirti ve bulgularını bilmek

6- Kanser riskini bilmek ve kanser tarama programlarına girmek

Kanser hücreleri bağışıklık sistemi ile yok ediliyor

Tümör tiplerine göre kanser tedavileri değişiklik göstermektedir. En çok kullanılan tedavi yöntemleri; cerrahi, radyoterapi ve sistemik tedavilerdir. Sistemik tedavilerden biri olan immünoterapi, kişinin kendi bağışıklık sistemi ile tümörü yenmeyi hedefler. Bu yöntem, kanser hücrelerinin tanınmasını ve vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesini kolaylaştırmaktadır. Diğer sistemik tedaviler arasında; hormon tedavisi ve kemoterapi bulunmaktadır. Bazı durumlarda hem cerrahi hem radyoterapi hem sistemik tedavi yöntemini kullanmak gerekebilir. Ancak kanser erken evrede ise sadece bir tedavi yöntemiyle de tedavi başarılı şekilde tamamlanabilmektedir. Özellikle prostat ve baş-boyun tümörlerinde erken evrede tek tedavi yöntemiyle olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Eğer kanser erken evrede yakalanırsa, tümörü gelişen tekniklerle tamamen temizleyerek kişiyi sağlığına kavuşturmak mümkün olabilmektedir.

Robotik cerrahi yöntemle hasar azalıyor, iyileşme hızlanıyor

Kanserli dokuların cerrahi olarak çıkarılması için robotik teknolojinin kullanıldığı bir yöntem olan robotik cerrahi sayesinde, hücrede oluşacak hasar en aza indirgenmekte ve iyileşme süreci hızlandırılmaktadır. Radyasyon onkolojisinde ise gelişen teknoloji sayesinde nefes kontrolü yapılmakta ve bu yöntemle birlikte meme ışınlaması sırasında akciğerler, kalp ve normal dokular daha iyi korunmaktadır. Ayrıca ışınların doğru noktalara verilip verilmediği tedavi süresince kontrol edilebilmektedir. Yeni tedavi teknikleri kanser tedavisi için umut verici seçenekler olmakla birlikte, kanserin erken evrede yakalanabilirse, korkutucu ve ölümcül bir hastalık yerine, diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronikleşen bir hastalığa dönüşebileceğini göstermektedir.

 

Related Posts

Acil servislerde yoğunluk arttı: Sıcak hava kalbi zorluyor

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yanturalı, ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava nedeniyle “güneş çarpması, bayılma, sıvı ve tuz kaybı” gibi nedenlerle acil servislere başvuran hasta sayısının arttığını söyledi.

Sıcak havalarda gıda enfeksiyonu riski artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Eser:’Son iki haftadır hem poliklinik hem de acil başvurularında bulantı, kusma, ishal vakalarında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Genellikle, gıda zehirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz.’ ‘Dikkat edilecek bazı besinler var. Özellikle daha da dikkatli olunması gereken yumurta içeren krema, pasta gibi dışarıda tüketebileceğimiz ürünler var. Tavuk tüketilirken de daha dikkatli olmak gerekiyor’

Uzmanından kritik uyarı: Yaz aylarında artan varis şikayetleri ihmal edilmemeli

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Bayyurt, yaz sıcaklarının etkisiyle damarların genişlediğini ve bu durumun varis şikayetlerini artırdığını belirterek, hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayyurt, özellikle yaz aylarında bacaklarda ağrı, dolgunluk, yorgunluk ve kramp şikayetlerinin artmasının varis belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın

Uzmanlar, mutfakların vazgeçilmezi olan doğrama tahtalarının kullanımında dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle bu görüntüde olan doğrama tahtalarının, gıda güvenliği açısından ciddi riskler taşıyabileceğine dikkat çekildi.

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.