Düşük kurdan çiçek ithalatı fiyatı uçurdu

Duygu Erdoğan / İSTANBUL –

Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde çiçek buketlerinin en pahalı satıldığı ülkeler arasına girdi. Rus Devlet Ajansı’nın yaptığı araştırmaya göre, dünyada en yüksek fiyatlı çiçek buketi Güney Kore’de satıldı. Küçük bir çiçek buketi Güney Kore’de ortalama 28.6 dolar iken, ikinci sırada 24.7 dolarla Ermenistan ve üçüncü sırada 22.2 dolarla Arjantin yer alıyor. Diğer yüksek çiçek fiyatlarına sahip ülkeler arasında Avustralya (22 dolar), ABD ve Kazakistan (21.4 dolar), Özbekistan (20 dolar), Gürcistan (18.9 dolar), Polonya (15.9 dolar), Kırgızistan (15.6 dolar) ve Türkiye (13.7 dolar) bulunmaktadır.

5 neden öne çıkıyor

Türkiye, çiçek grubunda ihracatını artırıyor ancak dünya çiçek ihracatının yaklaşık 25 milyar dolarından sadece çok küçük bir pay alıyor. 140 milyon dolarlık ihracatın bu yıl 150 milyon dolara yükseltilmesi hedefleniyor. Son yıllarda çiçek üretimi yerine daha çok ithalata yönelinmesi, düşük kurun etkisiyle çiçek üretiminin yerini ithalata bırakmasına neden olmuştur. Üreticiler, düşük üretim ve artan ithalatın arkasında özellikle 5 nedene dikkat çekmektedir:

  • 1- Düşük kur sayesinde çiçek ithalatı daha karlı hale gelmektedir.
  • 2- Yüksek girdi maliyeti çiçek üretimini zorlaştırmaktadır.
  • 3- Emek yoğun sektörde işçi bulmak zor ve ücretler yüksektir.
  • 4- Tarım arazileri bölünmekte ve arazi imkanları kısıtlanmaktadır.
  • 5- Yatırımlar teşvik edilmemektedir.

Potansiyel çok yüksek

Flash Tarım şirket sahibi Osman Bağdatlıoğlu, Türkiye’nin 80’e yakın ülkeye 140 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ancak bu rakamın Türkiye’nin potansiyeline göre oldukça düşük kaldığını belirtmektedir. İthalatın üretimden daha fazla tercih edildiği bir ortamda olduğunu söyleyen Bağdatlıoğlu, Türkiye’nin coğrafi konumu ve tarım bilgisi ile yüksek talep alabilecek bir ülke olduğunu vurgulayarak doğru politikalarla yeni bir sistemin kurulması gerektiğini ifade etmektedir.

ÇEŞİTLİLİK YOK

Antalyalı üreticiler, Türkiye’nin çiçek üretiminde ve ihracatında karanfil grubu, çiçek soğanları, fide, fidan, çelenk ve yosun gruplarının önemli bir paya sahip olduğunu belirtmektedir. Ancak üretimde çeşitliliğin oldukça düşük olduğu aktarılmakta ve özellikle gül ve orkide gibi ürünlerde Türkiye’nin ithalatının arttığı bilgisi verilmektedir. İthalatta Hollanda’nın öne çıktığı ve farklı ülkelerden alımlar yapıldığı ifade edilmektedir. İhracatçılar, süs bitkileri ve kesme çiçek grubunda sistemin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtmektedir.

Related Posts

Bakan Bolat’tan Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması açıklaması

Londra’da İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve İngiltere arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz ayının sonuna kadar yapılmasının planlandığını açıkladı.

Özgür Özel’den TÜSİAD’a ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarında yeni iddianame düzenlenen TÜSİAD’a ziyaret gerçekleştiriyor.

Trump etkisi: Elektrik araba satışlarını düşürdü

ABD otomobil pazarında elektrikli araçlara olan talep yavaşlama sinyalleri veriyor. Tesla, pazardaki liderliğini sürdürmesine rağmen yılın ilk döneminde satışlarında yaklaşık %13’lük bir gerileme yaşadı. Rivian ise amiral gemisi modelleri olan R1T ve …

Göçmenlere gönüllü dönüş için 1000 dolar

ABD’de Donald Trump yönetimi, ABD’de belgesiz olarak bulunan göçmenlere kendi istekleriyle ülkelerine dönmeleri durumunda 1.000 dolar ödeme ve uçuş masraflarını karşılama teklifinde bulundu. ● EKONOMİ SERVİSİ 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

SGK resmen açıkladı: Yıpranma payı kaldırıldı, yüzlerce mesleğin emeklilik süresi uzayacak

SGK, yüzlerce meslek grubunun ‘yıpranma payı’ kullanımına kısıtlama getirdi. Alınan karar sonucunda yüzlerce mesleğe yıpranma payı hakkından faydalanabilmek için ‘ispat zorunluluğu’ getirildi.