Elektronik sigara kullananlara kötü haber

Elektronik Sigara Sağlık Açısından Riskli Bulunuyor

Hastaneden gelen bilgilere göre, dünya genelinde elektronik sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik birçok araştırmanın devam ettiği belirtildi.

Prof. Dr. Sinem İliaz’ın açıklamalarına göre, İngiltere’nin Manchester Metropolitan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, elektronik sigara kullanımının sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini ortaya koydu.

İliaz, araştırmanın sonuçlarına değinerek, elektronik sigaranın uzun vadede kalp-damar sisteminden başlayarak birçok organı olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Araştırmada ortaya çıkan damar elastikiyetindeki bozulmanın, ileri yaşlarda kalp hastalıkları, felç ve bilişsel fonksiyon kayıplarına neden olabileceği belirtildi.

Akciğer sağlığına zarar verme potansiyeline de dikkat çeken İliaz, elektronik sigaralardaki kimyasalların akciğerlerde iltihaplanmaya ve ciddi hastalıkların gelişimine zemin hazırlayabileceğini ifade etti.

İliaz, elektronik sigara kullanıcılarının damarlarında meydana gelen hasarın vücudun birçok organını tehdit edebileceğini belirtirken, bu cihazlardaki metallerin ve kimyasal bileşenlerin oksidatif stres ve inflamasyona yol açarak kalp damarlarının zarar görmesine neden olabileceğine değindi.

Prof. Dr. İliaz, elektronik sigaranın asla sigara bırakma yöntemi olarak önerilmemesi gerektiğini, uzun vadede başka sağlık sorunlarına neden olabileceğini önemle vurguladı.

Sigaradan uzak durmak için farklı yöntemlere başvurmanın daha doğru olduğunu belirten İliaz, elektronik sigaranın sigaradan daha az zararlı olduğu inancının yanlış olduğuna ve uzun vadede sağlık risklerini artırabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Hastanede tahtakurusu istilası

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan tahtakurusu istilasına ilişkin konuşan Genel sağlık – İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ‘’ Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yaşananlar sağlık sisteminin ne kadar kimsesiz bırakıldığının en somut ve güncel örneğidir’’ dedi.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.

İdrar Kaçırma Neden Olur?

İdrar kaçırma neden olur? Türkiye’de her iki kadından birinin yaşadığı idrar kaçırma sorununun tedavisi hakkında uzmanlar bilgi verdi.