Danimarka’da anket: ‘ABD, Kuzey Kore’den daha büyük bir tehdit’

Danimarka’da yapılan bir ankete göre, Danimarka ile Donald Trump arasında Grönland konusunda devam eden tartışmanın ortasında Danimarkalılar, ABD’yi Kuzey Kore’den daha büyük bir tehdit olarak görüyor.

YouGov’un 1000’den fazla kişiyle yaptığı ankete katılanların yüzde 46’sı ABD’nin Danimarka için “çok büyük bir tehdit” ya da “oldukça büyük bir tehdit” olduğunu düşünüyor.

The Guardian’a göre bu oran, Kuzey Kore ve İran’ı tehdit olarak görenlerin oranından daha yüksek olup, sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 40’tır.

Anket, Trump’ın 15 Ocak’ta Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile yaptığı “tehlikeli” telefon görüşmesinde Grönland’ı ABD’ye bırakması için baskı yapmasının ardından geldi.

Frederiksen, Trump’ın devam eden tehditleri karşısında destek sağlamak amacıyla bu hafta Berlin, Paris ve Brüksel’i gezerek Avrupa’yı “birlikte durmaya” çağırdı.

Frederiksen, “Tüm Avrupa’nın bir arada durmasını sağlamak istiyorum. Sadece Danimarka Krallığı ile bağlantılı olarak değil, daha geniş anlamda. Avrupa’daki herkes artık ABD ile farklı bir işbirliği olacağını görebiliyor” dedi.

GRÖNLAND TARTIŞMASI

Danimarka Krallığı’na bağlı iki otonom bölgeden biri olan Grönland, Faroe Adaları ile birlikte Danimarka’ya 2 bin 900 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Trump, 23 Aralık 2024’te Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Grönland’ın mülkiyeti ve kontrolünün “mutlak bir zorunluluk” olduğunu savunmuştu.

20 Ocak’taki yemin töreniyle göreve gelmesinden bu yana Trump, Ada’ya yönelik ilgisini zaman zaman gündeme getirmeye devam ediyor.

Trump 2019’daki ilk döneminde Kuzey Kutbu’ndaki bu geniş bölgeyi satın alma ihtimalini dile getirmiş ve Grönland’ın ABD tarafından kontrol edilmesinin uluslararası güvenlik için “mutlak bir gereklilik” olduğunu söylemişti.

Petrol ve gazın yanı sıra Grönland’ın yeşil teknoloji için talep gören hammadde kaynağı, Çin de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından ilgi görüyor.

Related Posts

NATO’nun savunma harcamalarını artırma kararı Türkiye ekonomisini nasıl etkileyebilir?

NATO’nun savunma harcamalarını artırma kararı Türkiye ekonomisini nasıl etkileyebilir?

Odunlukta çıkan yangın araçları küle çevirdi

Bursa’da odunlukta çıkan yangın, park halindeki elektrikli bisiklet ve kamyonete sıçradı. Yangın, sebebiyle araçlar kullanılamaz hale geldi.

Xiaomi YU7’de hayal kırıklığı: Almak isteyenlere kötü haber

Xiaomi’nin YU7 otomobilini satın alanlar teslimat için bir yıl boyunca beklemek zorunda kalıyor.

MİT Başkanı Kalın Irak’ta Mesut ve Neçirvan Barzani ile ‘terörsüz bölge’yi görüştü

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, ikili temaslarda bulunmak üzere Irak’ın Erbil şehrine gitti. Burada IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ve KDP lideri Mesut Barzani ile görüşen Kalın, bütün bölgenin terörden arındırılması ve terörün bölge gündeminden çıkarılması amacıyla önümüzdeki dönemde atılacak adımları görüştü. Kritik temasta, Türkmenlerin güvenliği ve siyasi süreçlerdeki rolü konusu da detaylarıyla ele alındı.

ABD’de korkunç olay: Çalı yangınına müdahale eden 2 itfaiye personelini öldürdü!

ABD’nin Idaho eyaletinde çıkan çalı yangınına müdahale eden itfaiyecilere ateş açılması sonucu 2 personel hayatını kaybetti, ekiplere pusu kurduğu düşünülen zanlı silahla öldürüldü.

Erdoğan: Zor gününde Pakistan’ın yanındayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan sınırındaki terör saldırısında 13 askerini kaybeden Pakistan’a başsağlığı diledi. Erdoğan, “Türkiye olarak her zaman ve her konuda olduğu gibi terörle mücadelesinde de kadim dostumuz Pakistan’a desteğimizi sürdürecek, sevinçli günlerinde olduğu gibi zor günlerinde de kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.