2024’te otomotiv üretimi yüzde 7 azaldı

OSD, 2024 Otomotiv Üretim ve İhracat Raporunu Yayınladı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024 yılının ocak-aralık dönemine ait toplam üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı.

2024’ün toplam otomotiv üretimi bir önceki yıla göre yüzde 7 azalarak 1 milyon 365 bin 296 adet seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil üretimi de yüzde 5 azalarak 904 bin 513 adet olarak kaydedildi. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 1 milyon 410 bin 934 adede ulaştı.

2024’te ticari araç grubunda üretim bir önceki yıla göre yüzde 11, ağır ticari araç grubunda yüzde 25, hafif ticari araç grubunda yüzde 9 geriledi. Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı ise bu dönemde yüzde 70 olarak hesaplandı.

Kapasite kullanım oranlarına bakıldığında hafif araçlarda yüzde 71, kamyon grubunda yüzde 71, otobüs-midibüs grubunda yüzde 52 ve traktörde yüzde 61 seviyesinde gerçekleşti.

37,2 Milyar Dolarlık İhracat Rakamı

Geçen yıl ile paralel seyreden otomotiv ihracatı 1 milyon 13 bin 34 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatında yüzde 1’lik bir gerileme yaşanırken, ticari araç ihracatında aynı dönemde yüzde 1 artış oldu. Traktör ihracatı ise yüzde 23 azalarak 12 bin 988 adet olarak kayda geçti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne göre 2024 yılında sektörel ihracatta ilk sırayı alan toplam otomotiv sanayi ihracatı yüzde 6 artarak 37,2 milyar doları buldu.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre ise 2024’te toplam otomotiv ihracatı Euro bazında yüzde 2 artış göstererek 33,7 milyar Euro seviyesine ulaştı. Dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 1 artarken, tedarik sanayi ihracatı yüzde 5 artış gösterdi.

2024’ün 12 aylık döneminde toplam pazar geçen yılla paralel olarak 1 milyon 285 bin 632 adet seviyesinde kaldı. Otomobil pazarı yüzde 1 artarak 980 bin 341 adede ulaşırken, ticari araç pazarında yüzde 4, ağır ticari araç pazarında yüzde 8, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 3 daralma yaşandı.

2024 yılı ocak-aralık döneminde otomobil satışlarında yerli araç payı yüzde 30, hafif ticari araç satışlarında ise yerli araç payı yüzde 27 olarak gerçekleşti.

Related Posts

Turizm cennetinde ruhsat şoku! Turistik tesislerin kapısına bir bir mühür vuruldu

Muratpaşa Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebi ve Antalya Valiliği’nin 2025/1 sayılı genelgesi uyarınca, ilçe sınırlarında faaliyet gösteren Basit Konaklama Turizm İşletme Belgeli 294 tesisin, Antalya …

Yumurta fiyatları düşüyor mu? 30’lu kolinin fiyatı ne kadar oldu?

Ramazan ayında ikiye katlanan yumurta fiyatları düşüyor.

EYT’den yararlanamayan kişiye emekli aylığı bağlandı: Geriye dönük tüm maaşlarını aldı

Prim transferi hesaplaması nedeniyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olamayan kişi, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) devreye girmesinin ardından emekli edildi ve geriye dönük maaşlarını aldı.

Emeklilerin hesaplarına bugün 4 bin lira yatırılacak

Milyonlarca emeklinin haftalardır beklediği bayram ikramiyesi ödemeleri bugün hesaplara yatırılmaya başlanıyor.

ABD ile Çin arasında ticaret krizi yeniden gündemde: Tarife görüşmeleri çıkmaza girdi!

ABD ile Çin arasında devam eden ticari anlaşmazlık, küresel piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Tarife müzakerelerinde yaşanan tıkanıklık, taraflar arasındaki ilişkilerin seyrini yeniden gündeme taşıdı. Liderler düzeyinde olası temaslar sürecin yönünü belirleyebilir.

Bakan Bayraktar açıkladı: Elektrik ve gaz fiyatlarında artış planlanmıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, gelecek bir kaç ay içinde elektrik ve doğal gaza yönelik fiyat artışı planlanmadığını söyledi.